BAAS-werkwijze

Word baas over jouw gewicht en gezondheid

BAAS-werkwijze: Bewust zijn, Anders eten, Actief leven en Stress verminderen.

Bewust zijn

Een gezond leven begint met bewust zijn: je aandacht afstemmen op het hier en nu. Bewust zijn gaat niet over het verleden of de toekomst maar over dit moment. Iedere dag maak je weer de bewuste keuze om iets wel of niet te doen: De fiets of de auto, magnetron maaltijd of koken, op tijd naar bed of nog even netflixen. Iedere dag maak je weer de keuze voor gezond of ongezond.  

Toch stellen we maar al te vaak onze voornemens uit. Met morgen als argument. Want morgen voelt veilig. Er is vandaag geen investering nodig, maar je krijgt wel het goede gevoel.

Leefstijlverandering draait dus om bewust zijn. Iedere keer de gezonde en betere keuze maken in het moment. Want verandering kan alleen vandaag gemaakt worden, niet morgen, overmorgen of de volgende week. Wil jij dus richting een gezonder leven en werken aan jouw leefstijl dan is bewust zijn de basis. Een noodzakelijke voorwaarde om anders te gaan eten, actiever te gaan leven en beter te gaan slapen.

Maak dus vandaag de keuze voor een gezondere toekomst. Word baas over jouw gewicht en gezondheid. Want een gezond en vitaal leven start vandaag | BAAS-werkwijze | BAAS-programma.

Anders eten

Voeding speelt een belangrijke rol in ons leven. We eten en drinken iedere dag meerdere malen. Het is dus vanzelfsprekend dat wat je eet en drinkt gedurende je dag een grote invloed heeft op je gezondheid. Voeding communiceert met jouw lichaamssystemen en levert de bouw- en brandstoffen voor je lichaamscellen. Hierdoor kan voeding zowel een positief als negatief effect hebben op jouw lichaam. Aangezien we allemaal gezond willen zijn is de vraag: Wat is gezonde voeding?

Gezonde voeding bestaat uit producten die het lichaam ondersteunen en sterker maken. Ze leveren de macro- en micronutriënten die het lichaam nodig heeft. Wat ons lichaam nodig heeft is vastgelegd in onze genen. Deze genen vormen de handleiding van ons lichaam. Gezonde voeding sluit dus aan op onze handleiding en levert datgene waar het lichaam om vraagt.

In onze huidige westerse maatschappij is onze voeding over het algemeen bewerkt en aangepast voor ons gemak. Het moet snel op tafel staan, lang houdbaar zijn en ook nog eens lekker (lees zoet en zout). Hierdoor sluit dat wat we eten vaak niet meer goed aan op onze handleiding (genen) en maakt het ons lichaam niet sterker, maar juist zwakker (evolutionaire mismatch).

Naast wat je eet en drinkt, maakt het ook uit hoe vaak, waar en wanneer je dit doet: jouw voedingsroutines. Deze voedingsroutines spelen namelijk ook een rol in jouw gezondheid.

Tijdens het consult Anders eten kijken we samen naar jouw voeding en voedingsroutines. Ik leg je uit waarom bepaalde voeding en routines wel of niet gezond zijn. Op basis hiervan maken we kleine aanpassingen in jouw voedingspatroon die makkelijk in te passen zijn in jouw leven | BAAS-werkwijze | BAAS-programma.

Actief leven

Als mens zijn we gemaakt voor een actief leven. Duizenden jaren lang zorgde onze omgeving hiervoor: Jagen, verzamelen, voedsel bereiden, voor de kinderen zorgen, vechten en vluchten waren aan de orde van de dag. Dit actieve leven met regelmatige beweging zorgde voor een gezond lichaam.

De laatste 100 jaar zijn we als mens steeds minder gaan bewegen. Een actief leven is een uitdaging geworden door het werk dat we doen en al het comfort dat we tot onze beschikking hebben (auto, openbaar vervoer, liften, roltrappen, meubilair, etc.). We zitten (te) veel en bewegen (te) weinig. Er is sprake van een evolutionaire mismatch.

Deze toenemende inactieve leefstijl vormt steeds vaker de basis voor aandoeningen zoals overgewicht, obesitas, diabetes type II, hart- en vaatziekten en verschillende vormen van kanker. Inactiviteit leidt dus op termijn tot ziekte en ongezondheid.

Tijdens het consult Actiever leven brengen we jouw beweeggedrag in kaart en bespreken we de do’s en don’ts ervan. We gaan op zoek naar meer beweegtijd en proberen dit in jouw dagelijks leven te integreren | BAAS-werkwijze | BAAS-programma.

Stress verminderen

Chronische stress vormt de basis voor veel leefstijlgerelateerde klachten zoals onder andere overgewicht, slecht slapen, weinig energie, geen zin om in beweging te komen, algehele vermoeidheid en nog veel meer. Hoe zit dit dan?

Wanneer je een stressor ervaart, reageert je lichaam met een stressreactie. De bedoeling hiervan is om jouw lichaam klaar te maken voor actie (vechten/vluchten). Je immuunsysteem wordt in staat van paraatheid gesteld en je darmwand extra doorlaatbaar gemaakt om belangrijke stoffen voor de energievoorziening, zoals water, natrium en glucose, extra te kunnen opnemen. Deze extra doorlaatbaarheid leidt echter ook tot het binnendringen van ongewenste stoffen, zoals bacteriën en lichaamsvreemde eiwitten. Het gevolg is dat je immuunsysteem in actie komt en een ontstekingsreactie opstart om deze binnendringers aan te pakken.

Je begrijpt dat wanneer dit af en toe gebeurt en niks aan de hand is. Wordt de stress echter chronisch dan vindt bovenstaand proces voortdurend plaats en moet jouw lichaam dus constant aan het werk. Er is dan sprake van laaggradige ontsteking met de hierboven beschreven klachten als gevolg.

Tijdens het consult Stress verminderen pakken we de chronische stress aan. We starten met een stressgrafie, waarmee we jouw dag in kaart brengen. Deze grafiek vormt de basis en geeft ons inzicht in jouw mate en momenten van stress. Hiermee gaan we vervolgens aan de slag met als doel meer ontspanningsmomenten in te bouwen in jouw dag | BAAS-werkwijze | BAAS-programma.

Volg mij op Social Media