Evolutionaire Mismatch

Leef zoals in jouw genen geschreven staat

Overgewicht is vanuit evolutionair perspectief een nieuw probleem. In een hele korte periode is overgewicht uitgegroeid tot een wereldwijde pandemie. Alleen in Nederland al heeft meer dan 50% van de bevolking ermee te maken. En de prognoses voorspellen niet veel goeds.

"Maar wat is nou de oorzaak van deze stille pandemie?"

De ontwikkeling van overgewicht in Nederland vanaf 1981 tot en met 2021.

"Het antwoord is leefstijl"

Het antwoord is leefstijl: we ontspannen te weinig (chronische stress), eten te veel, te vaak en te bewerkt en bewegen te weinig. Een combinatie van factoren die uiteindelijk leidt tot leefstijl gerelateerde ziekten, zoals onder andere overgewicht. We geven ons lichaam niet meer wat het in essentie nodig heeft. Er is sprake van een mismatch tussen leefstijl en onze genetisch handleiding.

"Maar wat heeft mijn lichaam dan nodig?"

Evolutie in beeld: Onze genen veranderen maar 0,5% gedurende 1.000.000 jaar.

Wat jouw lichaam nodig heeft is vastgelegd in jouw genetisch materiaal in iedere cel in je lichaam. Deze zogeheten genen vormen de gebruikershandleiding voor jouw lichaam en is samengesteld door miljoenen jaren van evolutie. Evolutie is een samenspel tussen soort en omgeving, waarin de soort zich langzaam aanpast aan de veranderende omgeving met als doel overleven. Daarbij verandert onze handleiding (genetisch materiaal) maar met een snelheid van 0,5% in ± 1.000.000 jaar. Concreet betekent dit dat jouw handleiding voor een gezond leven dus amper verschilt van die van jouw voorouders 200.000 jaar geleden. De oermens en jij verschillen dus op genetisch niveau bijna niks van elkaar.

De omgeving waarin we leven is daarentegen flink veranderd in vergelijking met 100.000 jaar geleden. Denk maar aan het ontstaan van landbouw, de industriële revolutie en het digitale tijdperk.

"Jij bent dus nog niet volledig aangepast op jouw leefomgeving: de evolutionaire mismatch!"​

Zie het zo: Jouw systeem werkt nog op windows 95, maar de software die aangeboden wordt (leefomgeving) is voor windows 10 geschreven. Het gevolg is haperende programma’s. Leefstijlziekten, zoals overgewicht, zijn daar een voorbeeld van.

De oplossing is dus simpel...

Leef weer volgens jouw oeroude handleiding en wordt baas over jou gewicht!

Ik help jou met het veranderen van je ongezonde gewoontes en gedragingen. Hierbij zoeken we samen naar manieren om weer aan te sluiten op jouw handleiding. Hierbij werk ik aan de hand van de vier BAAS-pijlers: Bewust zijn, Anders eten, Actief leven en Stress verminderen. Wil jij geen slachtoffer meer zijn van jouw leefstijl? Start dan nu en word weer baas over jouw gewicht en gezondheid.

Volg mij op Social Media